Hillegersberg en Schiebroek hebben de primeur voor Rotterdam: de start van de Sociale Trials Dementie. De Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen spreekt over een waardevol moment, omdat de methode wordt ingezet voor het behoud van kwaliteit van leven en passende ondersteuning. Dementerenden krijgen een maatje. In Hillegersberg Schiebroek is de Stichting Humanitas bij het experiment betrokken.
Het is een initiatief van bijzonder hoogleraar Anne-Mei The. Het ministerie van VWS betaalt een deel van de kosten. In totaal trekt VWS er twee miljoen euro voor uit.
Anne-Mei The staat bekend om haar idee van de sociale benadering van dementie. In de beeldvorming rondom dementie staat het lijden, het geestelijk verval en het verlies van (cognitieve) vaardigheden centraal. Maar wie met mensen met dementie en hun naasten praat, leert dat juist de omgeving van grote invloed is op het welzijn. Het stigma, de identiteitsbeschadiging die met dementie gepaard gaat, is nog altijd groot. ‘’Het is daarom noodzakelijk dat we de nadruk op het medische aspect van dementie verleggen naar aandacht voor de behoeftes van mensen’’, aldus The, die het systeem vergelijkt met de film Entouchables.
Volgens een rekensom van The scheelt het 700 miljoen euro aan zorgkosten als iedereen met dementie twee weken langer thuis woont voor ze naar het verpleeghuis verhuizen. En die verhuizing kan makkelijk uitgesteld worden door mensen met dementie weer perspectief te geven na een diagnose en hen niet te laten wegzakken in een pikzwart toekomstbeeld.